Workshop beeldhouwen met speksteen


Eéndaagse workshops. Gewerkt wordt met speksteen.

Scrol naar beneden voor een workshop overzicht

(Onderaan de pagina vind je alle workshops die door Atelier de Steengroeve gegeven worden)

Beeldhouwen kunt u natuurlijk niet in één dag leren en toch sta ik vaak versteld van wat voor resultaten een workshop voor betrokkenen oplevert aan het eind van de dag.
De workshop beeldhouwen met speksteen begint vaak in een gezellige sfeer met een gespannen lach, maar gaat langzamerhand over in stil en geconcentreerd vormgeven van het product.

Men raakt geïnteresseerd en de onverwachte creativiteit komt boven en uit zich in ontspannen bezig zijn en enthousiasme.

Beeldhouwen met speksteen

Er wordt gewerkt met speksteen, dit is een zachte steensoort die vrij gemakkelijk te bewerken is met raspen en schuurpapier en heel mooi glad te polijsten is waarbij vaak de mooiste kleuren en aders te voorschijn komen.

Speksteen, soapsteen of zeepsteen
Speksteen staat ook wel bekend onder de naam soapsteen of zeepsteen. Deze steen is erg populair door de zachtheid en diverse kleuren. De steen wordt overal ter wereld gevonden en ook in Nederland zijn stenen uit diverse landen verkrijgbaar.
De stenen kunnen erg verschillen van elkaar, niet alleen in kleur maar ook zeker in hardheid. De kleur van de steen is te zien door met een natte spons over de steen te gaan.
Let er op dat speksteen een natuurproduct is! Er kunnen harde kristallen zitten in de steen en steen uit elke groeve kan weer anders zijn.
Over het algemeen kan de volgende richtlijn met betrekking tot hardheid genomen worden:
- Hoe donkerder van kleur, hoe harder - Hoe zanderiger de steen van de buitenkant, hoe zachter

Land van herkomst van speksteen

Speksteen is een heel diverse steensoort welke in heel veel landen gevonden en gedolven wordt. Zachte speksteen wordt met name gevonden in Brazilie en Mexico. Een ander soort speksteen met een mooie groene kleur wordt in Iran gevonden. De wat hardere, mooi zwart tot donkerrood en purperpaarze speksteen wordt gevonden in India. Verder komen er nog soorten speksteen voor in o.a. Kenia - Kisy – China, India (mooi roze)

Benodigde materialen tijdens het beeldhouwen

In het atelier is al het benodigde materiaal om te beeldhouwen met speksteen aanwezig. Ook is alles aanwezig om de speksteen te polijsten.
Tijdens de workshop krijgt u deskundige adviezen van beeldend kunstenaar Klaas Kuipers uit Assen.
Aan het einde van de dag gaat u met uw zelfgemaakte beeld naar huis.

Het polijsten gebeurt met waterproof schuurpapier van heel grof – 120 – naar heel fijn – 1200 –
Na het ploijsten wordt het gemaakte beeldje van speksteen in de was gezet waarbij de meest mooie keurschakerigen en aders defenitief in het materiaal tevoorschijn komen.

Koffie en thee met lunch

Tijdens de workshop beeldhouwen kunt u de hele dag koffie en thee e.d. gebruiken en wordt er tussen de middag een lunch geserveerd en bestaat o.a. uit soep en diverse broodjes.

Tijd en lokatie

De workshop wordt gehouden van 8.45 uur tot 16.00 uur in
"Atelier de Steengroeve" Witterstraat 62d te Assen

De toegang naar het atelier bevindt zich tussen de huizen nummer 62 en 64, Inrit inlopen aan het eind op binnenplaatsje bevindt zich de ingang aan de rechterkant. Indien u met de auto komt kunt u deze parkeren aan de Witterstraat of aan de Rode Heklaan.

Workshop overzicht:

Workshop “ontdekkings-reis in steen”

Beeldhouwen kunt u natuurlijk niet in één dag leren en toch sta ik vaak versteld van wat voor resultaten een workshop voor betrokkenen oplevert aan het eind van de dag.

De workshop begint vaak in een gezellige sfeer met een gespannen lach, maar gaat langzamerhand over in stil en geconcentreerd vormgeven van het product.

Men raakt geïnteresseerd en de onverwachte creativiteit komt boven en uit zich in ontspannen bezig zijn en enthousiasme.

Naar Workshop “ontdekkingsreis in steen” 

Steen bewerken als vorm van rouw of verdriet verwerken

Er zijn vele momenten in ons leven waarbij emotie en verdriet ons machteloos doen voelen.

Dit kan zijn door een overlijden, een scheiding, het einde van een vriendschap of het verlies van je werk.

Creativiteit kan u helpen uw emoties en pijn vorm te geven.

Het omgaan met uw verdriet door middel van werken met steen kan een rustgevende werking geven.
Zoek een verbinding met de steen en ga samen met je gevoel de steen omvormen tot een beeld dat uitdrukking geeft aan uw verlies.

Ervaring in steenbewerken is niet nodig. Veel belangrijker is uw emoties in het werkstuk weer te geven

Startdatum: Nader te bepalen

Naar “Steen bewerken als vorm van rouw of verdriet verwerken”

Workshop Mindful Beeldhouwen in speksteen bewerken

Tijdens deze workshop gaan wij met behulp van Mindfulness / aandachtoefeningen een bewuste verbinding tot stand brengen met onze kern, het brongebied en veld van onbegrensde creatieve mogelijkheden.
Dit zal ons uitgangspunt zijn om innerlijke beelden/gedachten, gevoelens en inspiratie vorm te geven in het zachte speksteen.

De workshop is bedoeld voor mensen die op een ontspannen manier naar zichzelf willen kijken en vanuit hun gevoel een stuk speksteen willen bewerken
Ook kunnen wij samen in dit genieten en leren van het ‘proces’, de weg naar het eindproduct toe.

Startdatum: nader te bepalen

Naar “Workshop Mindful Beeldhouwen in speksteen bewerken”

Eendaagse workshop Oloide maken

In samenwerking met Tisa Huisman, mede beeldhouwer, organiseert Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve Assen een eendaagse workshop Oloide maken.
Een Oloide is een fascinerende geometrische vorm, ontdekt door een beeldhouwer Dr. Schatz in samenwerking met Rudolf Steiner. Deze zeer prachtige vorm heeft een perfecte balans tussen rechte en ronde lijnen. Als de Oloïde rolt in een licht hellend vlak, genereert hij een ritmisch pulserende oneindige beweging. De Oloïde is een vorm die ontstaat wanneer je twee cirkels in een hoek van 90 graden op elkaar bevestigt, op zo’n manier dat de velg van de ene cirkel door de as van de andere cirkel gaat.

Startdatum: nader te bepalen

Naar “Eendaagse workshop Oloide maken”

(Bedrijfs)
Workshop op aanvraag

De mogelijkheden voor workshops zijn als volgt:

Workshops van één of twee dagdelen – of in overleg andere indelingen -;
1 Dagdeel van 9.00 tot 12.30 uur of 12.30 tot 16.00 uur;
Workshops gecombineerd met andere activiteiten;
Na bespreking van uw wensen krijgt u hiervan een offerte toegestuurd (minimale aanmelding van 6 deelnemers) dit is inclusief steen gebruik van al het benodigde materiaal, koffie, thee, drinken e.d. en deskundige begeleiding;
Ook is het mogelijk om tijdens een workshop de lunch te laten verzorgen.

Startdatum: In overleg

Naar “(Bedrijfs) Workshop op aanvraag”