Beeldhouwweekend met visuele beperking

Beeldhouwweekend voor mensen met een visuele beperking


Georganiseerd door stichting KUBES.
Onder leiding van Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve

Deelnemer aan het werk bij Stichting KUBES

Stichting KUBES is een non-profit vrijwilligersorganisatie met als centraal doel de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven te stimuleren.

Wat voor de ziende kunstliefhebber heel vanzelfsprekend is, kan met aanpassingen ook realiteit worden voor mensen die niet of slecht zien.

Daar liggen kansen voor de doelgroep, maar ook voor de culturele instellingen.

Begeleiding
Gedurende het beeldhouwweekend is voldoende begeleiding aanwezig.

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is het niet mogelijk met een eigen begeleider te komen.

Ook deze keer wordt de cursus geleid door beeldend kunstenaar Klaas Kuipers.

Deze driedaagse workshop biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om kennis te maken met of zich verder te bekwamen in het beeldhouwen in zachte, middelharde of harde steensoorten. Ook deze keer wordt de cursus geleid door beeldend kunstenaar Klaas Kuipers.

KUBES Beeldhouwweekend 2019
Van vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni 2019

Locatie: 
Hotel-Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16 – 9341 AH Veenhuizen

Accommodatie


Tijdens het KUBES Beeldhouwweekend wordt gewerkt op het terrein van het voormalig Gevangenishospitaal.
Bij mooi weer werken we buiten, al dan niet onder partytenten. Maar als het weer echt tegen mocht zitten, dan kunnen we gebruikmaken van een grote binnenruimte.

We overnachten in het voormalig Gevangenishospitaal dat omgebouwd is tot appartementencomplex en waar 2 tweepersoons- en 4 vierpersoonskamers beschikbaar zijn.

Atelier de Steengroeve (Klaas Kuipers) organiseert ook beeldhouwweken, beeldhouwvakanties in Frankrijk

Prijzen


Voor deze driedaagse workshop betaalt u € 220,-- per persoon.
Bij de prijs zijn inbegrepen:
- Twee overnachtingen in een twee- of vierpersoonskamer
- Alle catering, inclusief dranken (alcoholische dranken bij de maaltijden zijn niet inbegrepen)
- Bedlinnen en handdoeken
- Alle cursusmateriaal
- Gebruik van gereedschap

Voor een eenpersoonskamer geldt een toeslag van € 75,-- voor de twee nachten samen.

Aanmelden


Er is plaats voor vijftien deelnemers, waarbij donateurs die zich voor het eerst voor deze cursus opgeven in principe voorrang krijgen

Stichting KUBES

Stichting KUBES maakt het blinde en slechtziende kunstliefhebbers mogelijk om te genieten van kunst en cultuur. Wat voor de ziende kunstliefhebber heel vanzelfsprekend is, kan met aanpassingen ook realiteit worden voor mensen die niet of slecht zien. Daar liggen kansen voor de doelgroep, maar ook voor de culturele instellingen.

Vrijwilligersorganisatie KUBES organiseert maandelijks een excursie voor blinden en slechtzienden naar een museum, beeldentuin of andere kunstzinnige of culturele bezienswaardigheid.

Eenmaal per jaar is er een culturele meerdaagse excursie in Nederland of buitenland.

Deelnemers krijgen tijdens die excursies de gelegenheid om zoveel mogelijk (kunst)voorwerpen aan te raken. Vrijwilligers zorgen voor begeleiding en speciale gidsen maken de deelnemers vertrouwd met wat er te zien of te voelen is. . Er zijn excursies georganiseerd naar beeldentuinen, musea (zoals Museum Beelden aan Zee en Madame Tussauds), maar ook bijvoorbeeld naar de Draf- en Renbaan Duindigt en het Nationaal Automobielmuseum Louwman te Den Haag.

Daarnaast zijn er veel stadswandelingen gehouden in verschillende steden en werden bijzondere gebouwen zoals de Tweede Kamer, het Concertgebouw in Amsterdam en vele kerken bezocht.

Daarnaast organiseert Stichting KUBES jaarlijks diverse workshops, zoals het befaamde KUBES-Beeldhouwweekend. Eind 2019 wordt voor de derde maal een workshop “Schilderen voor slechtzienden” georganiseerd.

Eerder organiseerde KUBES toneel-, schrijf-, vertel- en dansworkshops.

Daarnaast biedt KUBES kunstenaars met een visuele beperking regelmatig de gelegenheid om hun werk te exposeren. Dit is een mogelijkheid om de buitenwereld te laten zien hoe belangrijk kunst is voor blinden en slechtzienden.

Beeldhouwweekend voor blinden en slechtzienden

Stichting KUBES is een non-profit vrijwilligersorganisatie met als centraal doel de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven te stimuleren.Bij een expositiebezoek in Amsterdam werd Arend Knot – zelf slechtziend – getroffen door het beeld ‘Introvert I’ van de hand van de beeldend kunstenaar Peter Willem Dekkers; dit leidde tot zijn eerste kunstaankoop. In een latere ontmoeting met de maker sloeg een vonk over en samen kwamen zij tot het eerste KUBES initiatief; een cursus beeldhouwen voor blinden en slechtzienden in augustus 1988. Het succes hiervan leidde tot de oprichting van Stichting KUBES.

In 2013 hebben ze beeldend kunstenaar Klaas Kuipers van Atelier de Steengroeve Assen benaderd om het Beeldhouwweekend voor de komende jaren mede te organiseren en de deelnemers tijdens het weekend te begeleiden en te adviseren.

Klaas Kuipers begeleid al vele jaren een aantal visueel beperkte mensen in het werken in steen als vorm van dagbesteding in zijn atelier

In 2019 wordt er weer – nu voor de 31e keer – een beeldhouwweekend georganiseerd door de stichting KUBES in samenwerking met Atelier de Steengroeve.

Het weekend vindt plaats op vrijdag 31 mei, zaterdag 01 juni en zondag 02 juni plaats op het terrein van het Gevangenismuseum Veenhuizen bij Hotel-Restaurant Bitter en Zoet.

Indien u hiervoor belangstelling heeft, dan kunt ons tijdens het beeldhouwweekend bezoeken.

Het adres is Hotel-Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16 – 9341 AH Veenhuizen

Meer informatie

U vindt alle informatie over de aanmeldingsprocedure, deelnamevoorwaarden etc. op de website van KUBES

Hebt u na het lezen daarvan toch nog vragen,
mail dan naar activiteiten@kubes.nl