Moulin Le Thiéloup

locatie en omgeving

Appartementen en chambres d’hôtes in de Vogezen

In 2008 hebben wij, Marjo en Gerard, samen met onze dochter Naomi het mooie Nederland verlaten voor het nog mooiere Frankrijk. Wij hebben onze droomplek gevonden aan de rand van de Vogezen in het departement de Haute-Saône.

Hier zijn we de trotse eigenaren van een oude watermolen die we hebben verbouwd tot chambres d’hôtes.

Bij ons treft u echter geen gewone chambres d’hôteskamer aan maar een ruim appartement met aparte slaapkamer, eigen riante badkamer en een keukentje.

Onze molen ligt op een schitterende ruime lokatie van 2 hectare waar de bergachtige, bosrijke Vogezen overgaan in de glooiende heuvels met de boerenvelden van de Haute-Saône.

Het regionale natuurpark Ballons des Vosges ligt op een steenworp afstand. Een lustoord voor rustzoekers, wandelaars, fietsers, mountainbikers en vissers.

Wandelen in de Vogezen – Noord-Frankrijk


De Vogezen en de Haute-Saône zijn bij uitstek gebieden om prachtige wandelingen te maken.
Het afwisselende landschap bestaat uit bossen, riviertjes en prachtige uitzichten. De rust, de ruimte en de slaperige dorpjes zijn een genot voor iedere wandelaar.
Tijdens uw wandeling door het zuidelijkste puntje van de Vogezen loopt u grote kans reeën, vossen, roofvogels of ander wild te spotten.

Wij beschikken over een groot aantal wandelingen die allemaal duidelijk zijn beschreven. Daarnaast zijn er natuurlijk veel spontane wandelmogelijkheden. Bovendien zijn in de Vogezen en de Haute-Saône zijn honderden wandelroutes uitgezet van verschillende zwaartes. De mate van inspanning staat met een kleurcode of andere indicatie aangegeven.

Uitzichten en bezienswaardiheden

Wij beschikken over een groot aantal wandelingen die allemaal duidelijk zijn beschreven.
Daarnaast zijn er natuurlijk veel spontane wandelmogelijkheden.
Bovendien zijn in de Vogezen en de Haute-Saône zijn honderden wandelroutes uitgezet van verschillende zwaartes. De mate van inspanning staat met een kleurcode of andere indicatie aangegeven.

Bekijk de slideshow hieronder

Fietsen in de Vogezen – Noord-Frankrijk


Frankrijk fietsland: dat gaat zeker op voor de Vogezen en de Haute-Saône. De hoge kammen en glooiende heuvels van deze departementen vormen een ideaal decor voor recreatieve en sportieve fietstochten door prachtige natuur. Bovendien is de omgeving van Moulin le Thiéloup een walhalla voor mountainbikers.
Rond de hoge kammen van de Vogezen, met de ‘ballons’ als hoogtepunten, bevinden zich de zwaardere fietsroutes, met de onvermijdelijke klimmetjes.
Maar de Hoge Vogezen hebben naast deze sportieve fietsroutes ook genoeg mogelijkheden voor de recreatieve fietsers.
Zo zijn er twee voies vertes, voormalige spoorwegen waarop groene fietspaden met weinig hoogteverschil zijn aangelegd. Deze fietspaden zijn vrijwel autovrij en omlijst door de groene Vogezentoppen, zodat u met weinig inspanning van de bergen kunt genieten. Een derde voie verte voert langs het idyllische Canal des Vosges, met om kilometer wel een sluisje geflankeerd door een pittoresk gebouwtje.

In de Lage Vogezen, het gebied ten westen van Épinal, is het heerlijk toeren door het glooiende landschap langs snelstromende riviertjes, door bossen en cultuurland, met de winkeltjes van de boerderijen waar streekproducten zoals Munsterkaas, lokaal gebrouwen bier, honing of worst, te koop is.

Haute-Saône per fiets


Ook het meanderende, gemoedelijke landschap van de Haute-Saône is prima op de fiets te verkennen. Er zijn 21 officiële tochten, of boucles, uitgezet, waaronder enkele door het betoverende duizendmerengebied, het Plateau des Milles Étangs, niet ver van Moulin le Thiéloup.
De boucles variëren in afstand van 22 tot en met 62 kilometer. Fietsen op de bonnefooi is natuurlijk ook altijd mogelijk.

De sportieve mountainbiker komt zeker aan zijn trekken in de omgeving van onze molen. In de zuidelijke Vogezen, tussen Plombières-les-Bains en Le Val d’Ajol, zijn een tiental trajecten uitgezet variërend in zwaarte en lengte.

De Hoge Vogezen bieden natuurlijk ook voldoende mogelijkheden om te biken.
Fietsen, eventueel met elektrische ondersteuning, zijn te huur bij de Office de Tourisme in Luxeuil les Bains.
Wij adviseren u graag over de fietsmogelijkheden in de Vogezen en de Haute-Saône.

Sightseeing in de Vogezen en Haute-Saône
Geniet van de natuur en cultuur in de Vogezen en Haute-Saône. Onze molen ligt op de grens van deze prachtige departementen die het ontdekken meer dan waard zijn. Bezoek de verstilde dorpjes, de kuuroorden met hun vergane glorie, proef de streekproducten en voel de ruimte van de vrije natuur.

Kuuroorden en Duizend merengebied Kuuroorden


Kuuroorden
De middeleeuwse stadjes Plombières-les-Bains en Luxeuil-les-Bains zijn een bezoek waard. Vooral Plombières kent een rijke geschiedenis aan hooggeplaatsten die er vanwege het geneeskrachtige water hun heil zochten, onder wie Stanislas Leczinsky (hertog van Lotharingen), Joséphine de Beauharnais (echtgenote van Napoléon Bonaparte), Voltaire, Berlioz, Napoléon III en zijn moeder koningin Hortense. De nog uit de Romeinse tijd stammende baden zijn te bezoeken en bieden wellnessarrangementen aan.
Er zijn onder het charmante stadje maar liefst 27 warmwaterbronnen, variërend in temperatuur van 57 tot 84 graden.
In Luxeuil-les-Bains is het vooral de Rue Victor Genoux met de monumenten aan weerszijde die de bezoeker bekoort.
Andere kuuroorden in de omgeving van Moulin le Thiéloup zijn Bains-les-Bains en wat verder richting het westen Contrexéville en Vittel.
De Route Thermale voert langs deze plaatsen.

Duizend merengebied Raddon,
op ongeveer 20 minuten vanaf onze molen, is een mooi vertrekpunt om het Plateau des Milles Étangs te verkennen, het duizendmeren gebied.
De 60 kilometer lange Route des Mille Étangs kan zowel per auto als per fiets worden afgelegd verbindt de mooiste meertjes, schilderachtigste dorpjes en dichtste bossen.
De bekkens zijn gevormd met het wegtrekken van de gletsjers 12.000 jaar geleden.
Vanaf de elfde hebben de monniken en boeren het land ontgonnen en lieten de bekkens vollopen met water.

Direct langs onze molen loopt de Route des Chalots. De voor onze streek kenmerkende chalots zijn kleine schuurtjes naast een boerderij, waarin etenswaren en kostbaarheden werden bewaard.
De Route des Chalots biedt u de gelegenheid om de omgeving te verkennen en kennis te maken met het erfgoed en streekproducten zoals kirsch, andouilles, bier, kersen, Munsterkaas en honing.

Hoge Vogezen en Lage Vogezen


Hoge Vogezen Ten oosten van Remiremont beginnen de Hoge Vogezen, met de Grand Ballon als hoogste punt op 1423 meter. De Grand Ballon is te bereiken via de adembenemende Route des Crêtes, die over de hoogste kammen van de Vogezen gaat met naar het oosten uitzicht op het Elzasdal en naar het westen op de bergen en dalen van de Vogezen. Bij helder weer kunt u vanaf sommige punten de toppen van de Alpen zien liggen in verte. Geniet van de lunch in een van de vele fermes auberges.
Andere bezienswaardigheden in de Hoge Vogezen zijn de grote waterval van Tendon en het dal van de Moezel die bij Bussang ontspringt. Maar de grootste attractie zijn natuurlijk de vele prachtige wandelingen die hier zijn uitgezet. Rust gegarandeerd.

Lage Vogezen
Het lager geleden deel van de Vogezen bevindt zich ten westen van Remiremont. Hier glooit het landschap lieflijk en ziet u verstilde dorpjes langs snelstromende riviertjes, fruitboomgaarden en uitgestrekte bossen. De Franse campagne, een wandel- en fietsparadijs. Bezoek de beroemde glasblazerij van La Rochère en verbaas u over de Pont Tatal niet ver daarvandaan, een 38 meter hoge brug uit de laat-negentiende eeuw.
Zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van Moulin le Thiéloup ligt Ronchamp met de beroemde Notre Dame du Haut van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier.
Deze bijzonder vormgegeven kapel werd in 1954 voltooid en lijkt wel op een groot schaaldier.
Rijdt u nog een half uurtje verder, dan komt u in Belfort met de kolossale stenen leeuw tegen de rotswand van het citadel. De leeuw is vervaardigd door beeldhouwer Frédéric Bartholdi, die later het vrijheidsbeeld in New York maakte.

Dit is slechts een korte en onvolledige samenvatting van de vele bezienswaardigheden in de omgeving van Moulin le Thiéloup. In de molen liggen vele flyers, brochures en boekjes van de attracties in de omgeving die u zeker op ideeën zullen brengen.