10-jarig bestaan Atelier de Steengroeve


12 december 2015

Zaterdag 12 december 2015


Op zaterdag 12 december viert Atelier de Steengroeve Assen zijn 10-jarig bestaan.

Om dit te vieren is er 's morgens van 09.00 tot 13.00 uur een open huis/receptie voor belangstellenden in het bewerken van steen, oud cursisten, workshop deelnemers en verdere bezoekers die ooit in het Atelier een keer aan het steen bewerken hebben deelgenomen.

De opening


Burgemeester dhr. Out zal op 12 december om 16.00 uur een openingswoord houden tijdens de opening van het feest van het 10 jarig bestaan van Atelier de Steengroeve. Wij zijn zeer vereerd dat hij dit wil doen !

Van 2005 tot 2015


-Ooit voorzichtig uitproberend begonnen om met een winkelwagentje vol materiaal van de schuur van mijn moeder naar de toen door mij gehuurde werkplaats te gaan.
- In die werkplaats een poging gedaan om een groep van 5 belangstellenden les te geven in steen bewerken
-Vanaf 1 augustus 2005 een lege ruimte gehuurd en deze vervolgens verbouwd tot een soort atelier.
- Vanaf 1januari 2006 geprobeerd ier een bestaan in op te bouwen.

Dankwoord


Het OPEN HUIS wordt georganiseerd als dank voor de cursisten en de deelnemers aan workshops, de beeldhouwweken enz.
Voor de mensen die er op vertrouwen dat ze bij mij de goede adviezen en aanwijzingen krijgen om het door hun gewenste beeld uit de steen halen.
Zonder al deze mensen zou het me nooit gelukt zijn om het Ateleir op te bouwen.

Een cursist aan het woord


“Wat ga je doen als je stopt met werken?” ……. Iets creatiefs …... beeldhouwen in steen

Eerst een workshop volgen bij Klaas Kuipers. Bij binnenkomst viel mij op: het is ordelijk en gestructureerd. Wel zo prettig. De workshop was een aangename ervaring , die naar meer smaakte. Dus heb ik mij aangemeld voor een cursus “Beeldhouwen in Steen”.

Twee aandachtspunten vormen –volgens Klaas- de leidraad bij het beeldhouwen in speksteen: 1. steen-volgend werken 2. het proces is net zo belangrijk als, zo niet belangrijker dan, het uiteindelijk resultaat

Ga daar -als beginner- maar aan staan. Als je geen ervaring hebt met het gebruik van het specifieke gereedschap, waarmee gewerkt wordt, is het een kwestie van al doende leren: welk gereedschap doet wat, alsmede: hoe en wanneer ga je dat gebruiken?

In het begin was het meer Klaas-volgend werken dan steen-volgend werken. Met succes hoor. Het resultaat was een mooi beeld; al was het 70% Klaas en 30% eigen werk. Dat komt neer op: veel magie van Klaas en beetje van mijzelf. Terwijl de bedoeling is: beetje magie van Klaas en veel van mijzelf.

Speksteen bewerken is een proces, dat je aangaat met de steen en jezelf. Van fouten leer je (af). Klaas begeleidt je hierin; soms op de achtergrond, dan weer meer op de voorgrond tredend. Subtiele aanwijzingen, maar ook vrij direct in zijn antwoord op jouw vragen. En steeds met de nadruk dat het gaat om JOUW beeld. Het resultaat is -hoe dan ook- oké, als je er zelf tevreden over bent.

Door de juiste aanwijzingen en helpende handen van Klaas ben ik stapje voor stapje verder gekomen in het proces van het creëren van een beeld uit ruwe steen. “ Blijf kijken naar de vorm van de steen, eerst de grote lijnen dan pas de details; niet blijven twijfelen maar gewoon dóen ”. Zo is het!

Ik wens Atelier de Steengroeve nog vele mooie jaren toe, waarin niet alleen de steen maar ook de mens centraal staat.

Ciska Lim,
december 2015